TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) is de eerste ouderenzorgorganisatie in Twente die gemeten waarden van vitale functies automatisch opslaat in het cliëntendossier. Het gaat om waarden van bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstofgehalte die tegelijkertijd kunnen worden gemeten via de zogenoemde Vital Signs Monitor. Deze waarden worden in combinatie met de software van Promeso data geregistreerd en vastgelegd. Evelien de Graaf, revalidatiezorgprofessional van TMZ’ locatie Het Borsthuis en Lynn Veldhuis, coördinator Technologie en Innovatie van de Twentse zorgorganisatie TMZ vertellen erover.
Op De Horst, de overbruggingsafdeling in het Almelose ziekenhuis ZGT biedt TMZ kortdurende revalidatiezorg. “Hier gebruikten ze de Vital Signs Monitor al en om te kijken of deze monitor voor de verdere kortdurende zorg binnen TMZ ook meerwaarde heeft, is de pilot opgezet,” zegt Evelien, “Tot voorheen zetten we voor het meten van de verschillende waarden verschillende apparaten in. Voor de bloeddruk apart, voor saturatie apart, enzovoort. Onze behoefte was die waarden tegelijkertijd te kunnen meten. Dat zou ons werk makkelijker maken, veel tijd schelen en het zou voor de cliënt prettiger zijn.” Een pilot werd gedraaid op Het Borsthuis, op de GRZ (Geriatrische Revalidatie Zorg) afdeling van Evelien. Aanvankelijk zou die een maand duren, maar om beter inzicht te kunnen krijgen in de werking is de pilot met een aantal weken verlengd. Op dat moment werd alleen de monitor ingezet, de ict-koppeling met het cliëntendossier ontbrak nog. 16 cliënten, 15 medewerkers op 1 vleugel, de leidinggevende, de technische dienst, de hulpmiddelencommissie en de afdeling ICT waren betrokken. Gedurende de testperiode werd een pilotformulier bijgehouden met de voors en tegens.
Minder foutgevoelig, minder administratie, meer tijd
De evaluatie bracht louter voordelen. Evelien: “Bij de eindconclusie konden we geen nadelen benoemen. Inmiddels is er nu ook een softwarekoppeling tussen de Vital Signs Monitor en het ECD, waardoor alle gegevens meteen in het systeem staan. De meeste medewerkers zijn al bekend met de monitor en deze is relatief eenvoudig te bedienen. Het registreren en opslaan van data is door de koppeling minder foutgevoelig en door de vermindering van administratieve handelingen scheelt het enorm veel tijd voor onze medewerkers. Voor onze cliënten is het bovendien erg prettig dat we nu alle waarden in een keer kunnen meten. We hebben gekozen voor een vriendelijke bloeddrukmeter, die sneller en nauwkeuriger is.”
De aanpak van de pilot is zorgvuldig geweest. “We hebben eerst onderzoek gedaan,” vertelt Lynn, “En toen die bevindingen positief waren, hebben we de monitoren met later de koppelingen ingezet. Ik adviseer om op tijd in gesprek te gaan met je afdeling ICT en je AVG-functionaris. Je maakt immers een koppeling tussen een externe partij en je cliëntendossier. De data moet immers veilig verwerkt worden en als instelling ben je daarvoor verantwoordelijk.”
Inmiddels werkt TMZ op verschillende locaties met in totaal acht Vital Signs Monitoren.